commercial
 
Featured Project 2
 
 


Featured Project


When a local cut and color owner opened a new salon it was with a desire to employ functional urban style with a hint of retro incorporated within the design developing a unique space.

Executing the goals of utility, functionality and concern for the environment, choices were made based upon sustainability and low maintenance. Dryer, shampoo, styling, client waiting chairs and the reception desk were chosen from a local salon equipment repurposing outlet and refurbished. Chicago antique brick grounds the space and appears to be a pre-existing element rather than an addition. Mirrors add dimensional interest to the narrow salon and provide function for the stylistsí work stations. Crucial to planning for a color salon was the lighting design, so daylighting and incandescent lights were selected throughout the salon for the most natural color and least heat emission. Concrete counter tops were added to custom designed styling stations. Custom iron shelving was fabricated to display product lines and iron is repeated in custom framing for the unisex restroom mirror, the kitchen/break room counter and backsplashes in both the kitchen and the color prep area. The entire salon is painted in varying hues of slate grey providing depth while visually enlarging the area through color uniformity. Framed vintage hair and makeup brochures accessorize the salon reminding us that we are being served by a space which gives merit to classic design styles which have served and continue to us so well while maintaining a firm grasp of the future and of our responsibility to the environment.   

 

 
Etheredge Design Associates, Inc. | Contact Us for more information
Phone: 214.325.1815 | email: dianne@etheredgedesign.com